Hoppa till sidans innehåll

Historik


Här nedan finns en liten historisk beskrivning av klubben. Det mesta är taget ur verksamhetsberättelserna, en del från gamla resultatlistor och en del är bara gamla minnen.

1987  Klubben startar den 17 november 1987 i Vattensportstadion i Nyköping. En begagnad båt köps från Borås, en Ski Nautique från 1983.

1988

Under klubbens första verksamhetsår startar åkningen i Vattensportstadion i Nyköping. En manskapsbod köps in som klubbstuga. Redan detta första år arrangeras en vattenskidskola med ca 10 deltagare.

Redan från starten hade klubben ett 50-tal medlemmar

KM genomförs för första gången med Jan Bogne som vinnare. Vinnaren fick brodera in sitt namn i en stor tyg-gris som sedan var vandringspris under flera år.

1989

Medlemsantalet är nu uppe i närmare 60 st. Klubben har 6 licensierade tävlingsåkare som deltar i tävlingar runt landet. Anna Lundgren (numera Brännström) tar SM silver i slalom och brons i hopp.

I juli köps en ny båt in, en Ski Nautique från 1988. 

I augusti arrangeras en vattenskidshow i hamnbassängen. Ett klubbmästerskap arrangerades.

1990

Båten sjösattes helgen efter påsk. En hoppramp köps in av Sigtuna VSK. Efter en hel del jobb med transporter och renovering sjösätts den och bogseras in i vattensportstadion.

Klubbstugan ansluts till elnätet så att dvi får ljus och värme i stugan.

Även detta år tar Anna medaljer på SM, silver i hopp och brons i slalom.

Vattenskidshowen arrangeras nu för andra året.

Klubbmästerskap, nu som 3-grenstävling, arrangeras med Klas Ö som vinnare.

Ymers Cup arrangeras den 3e november. Peter Brandinger vann. 

1991 3 tävlingar arrangerades under året. I Brådhes Cup mötte vi Linköping och Linköping vann en mycket jämn tävling. Utöver det arrangerades en Östsvenskas Cup och Ymers Cup. Vinnare var Mats Brännström. KM och en show arrangerades traditionsenligt.
1992 Båten sjösattes i början av april. 3 shower genomfördes, en utanför kanotpiren, en i samband med HSBs visning av de nybyggda husen och en i hamnen. I Brådhes cup mötte vi Linköping hemma men förlorade med 4-8.  KM genomfördes med Klas Ö som vinnare. Ymers Cup genomfördes. 
1993 Aktiviteter på vattnet från april till november. Vi mötte Hälleforsnäs borta i Brådhes Cup. 2 egna tävlingar genomfördes dels en onsdagstävling och dels Ymers Cup. KM genomfördes med Lillis Sidén som vinnare. Showen som genomförts i hamnen några år blev ersatt av en uppvisningstävling som Klas Ö vann. Vi letade nya åkplatser och testade att åka i ån invid Krikonbacken med en del irriterade grannar som följd. Politikerna i kommunen sa nej till fortsatt åkning. Redan här finns Tunsättersjön uppe som ett intressant objekt.
1994 Vi sålde vår gamla båt till Norge och köpte en begagnad båt från -92 köptes av Borås VSK. Under sommaren har ett stort jobb gjorts för att hitta en ny åkplats. Klas Ö klarar SM kvalgränsen genom att gå igenom 14m. ÖSVF-cup i juni blev inställd pga blåst och slalomcupen genomfördes inte. I augusti arrangerades en show i hanmen med mycket publik. KM genomfördes med alla grenar. Klas Ö vann. Ymers Cup genomfördes med TV-sporten på plats vilket resulterade i ett längre reportage i söndagkvällens sportspegel. Vinnare var Peter Brandinger.
1995 Vi flyttar till Tunsätter och genomför 2 tävlingar. Den första en Östsvenskas Cup i juni där Klas Österlund vann samt en slalomcup i augusti. Ymers cup ställdes in pga is. KM genomfördes utan hopp och Robert Pettersson vann.
1996 Något sen start pga kall vår men båten sjösattes i slutet av april. 2 homologiserade slalomtävlingar genomfördes, en i juni och en i augusti.  KM genomfördes med alla grenar. Robert Petterson vann. Ymers Cup genomfördes med många namnkunniga åkare. Ulf Skande vann.
1997 2 slalomtävlingar genomförs under sommaren, en onsdagstävling i juni och en homologiserad slalomcup i augusti. Inget KM gick att genomföra pga motorn i båten totalhavererat. Detta ledde till ett motorbyte under hösten till en kostnad av 36.000. Ymers cup gick inte att genomföra pga is.
1998 2 slalomtävlingar genomfördes under sommaren, den första en onsdagstävling under namnet Östköret för första gången, denna i juni sedan en slalomcup i augusti. En mycket uppskattad handikapdag genomfördes under augusti. KM i september med Robert Pettersson som vinnare. Även detta år var det is när Ymers cup skulle köras så denna tävling ställdes in.
1999 Även detta år genomförs 2 slalomtävlingar, en i juni och en i augusti. Under sommaren genomförs ett träningsläger med landslagsåkaren David Cederqvist som tränare. KM genomförs med Robert Pettersson som segrare. På senior SM gör Klas sitt bästa SM hittills med resultet av 2/13.  Robert Pettersson (numera Dahlgren) Världsmästare i slalom när World Police & Fire Games genomfördes i Stockholm. Ymers cup genomförs med Jonas Kavmark som segrare. Ymers Cup var vår första tävling med farthållare monterad i båten.
2000 En begagnad båt inköptes? Ymers Cup genomfördes med Anders Söderlund som vinnare.
2001  
2002  
2003  
2004 Ymers Cup genomfördes med Jonas Svensson som vinnare
2005 Nytt klubbhus köptes in.
2006  
2007 En ny båt inköptes och levererades i maj. En slalom/tricktävling genomfördes i juni och en slalomcup som vanligt i augusti.  KM i september med 15 deltagare. På U/JSM tog Johan I 3 silver och 1 brons samt Vilgot 1 silver och 3 brons. Vid Delfincupens riksfinal i Nora vann Vilgot sin klass, Fabian och Jakob 2a respektive 3a i sin. Ymers Cup genomfördes
2008 Båten sjösattes redan 16 mars. En slalom+trick tävling genomfördes i juni och en slalomcup i augusti. På DM i Södertälje fick vi ett silver i lag och en massa individuella medaljer. På delfincupens riksfinal fick Felicia guld, Jakob ett silver och Fabian ett brons. På U/JSM i Linköping tog Vilgot 3 guld och 1 brons.  På oldboys SM i Strömsnäsbruk tog Janne B 2 silver (hopp och kombinerat) Ymers Cup genomfördes med Per Hagäng och Elisabet Högstedt som vinnare.
2009 Vi genomför en slalom+trick-tävling i juni och en slalomcup i augusti. Klas Ö var med på en internationell tränarutbildning i Barcelona. Guld i lag på U/JSM i Ambjörnarp utöver det blev det 3 guld, 1 silver och 5 individuella bronsmedaljer.  Vilgot representerar Sverige på U/JEM i Frankrike och kom som bäst på en 14e plats i hopp. Klubben tog ett SM-guld i Wakeskate genom Patrik Gewertz. KM genomfördes i september Ymers Cup genomförs med Anders Tillgren som segrare.
2010 Guld i lag på U/JSM i Mariestad. Jakob vann guld i kombination samt 2 silver, Fabian 1 guld i trick och ett brons, Vilgot 2 brons. Jakob och Fabian är med på UEM i Österrike. Bäst går det för Fabian med en 8e plats i trick, Jakob 10a i hopp. 4 tävlingar genomfördes med Frej Cup i slalom den 24 april som start. Sen kördes en slalom/tricktävling i juni och en slalomcup i september. Ymers cup genomfördes med Lasse Lindén och Linnéa Cederqvist som vinnare.
2011 Vi genomför vår första 3-grenstävling med DM i september. På U/JSM i Mariestad tar laget guld, Vilgot tar 2 guld, 1 silver och 1 brons, Jakob 1 guld och 2 silver, Fabian tar 1 guld, 1 silver och 1 brons, Sara Westerlund tar 2 silver och 1 brons. På senior SM tar laget ett brons. Fabian och Jakob deltar i UEM i Ukraina. Bäst går det för Fabian som tar ett brons i trick. Utöver DM arrangeras Östköret (slalom och trick) i maj, en slalomcup i juli samt Ymers Cup. Fabian sätter under året svenskt rekord i trick för pojkar U14. Bästa resultat var 5.240 p. Ymers Cup genomfördes med Fabian Gustavsson Lejonstål och Linnéa Cerderqvist som vinnare.
2012 Vi skaffar ny båt Ski Nautique 200. Ungdoms och Junior SM körs i Nyköping, där laget vinner guld. Vilgot tar 2 guld och 2 silver, Fabian 1 guld och 3 brons, Jakob tar 3 silver och 1 brons samt Felicia tar 1 brons. På senior SM tar laget 1 silver och Fabian silver i trick. Vilgot, Fabian och Jakob representerar Sverige på U/JEM i Holland och där tar Jakob 2 brons (slalom och kombinerat). Alla 3 tar sig till final. Utöver U/JSM arrangeras östköret i maj (slalom och trick), DM i september (alla grenar) och Ymers cup. Fabian sätter nytt svenskt rekord i trick för pojkar U14 flera gånger under året. Bästa resultat är 5240 p från UEM. Ymers Cup genomfördes med Daniel Gravander och Sara Dietrich som vinnare.
2013

Vi arrangerade 3 tävlingar under året. Först Östköret trick och slalom sedan en 3 åks slalomtävling som genomfördes i juli och till slut traditionsenligt Ymers Cup. På U/JSM i Strömsnäsbruk vinner laget guld för 5e årets i rad, Adam tar ett brons i U14 slalom, Fabian vinner trick, får ett brons i hopp och kombinerat i U17, Jakob kommer i samma klass 2a i samtliga grenar. I U21 vinner Vilgot hopp och kominerat och Daniel trick och slalom. På senior SM tar laget sin fösta gulmedalj i lag och Fabian tar ett silver och Jakob ett brons i trick.

Adam, Jakob och Fabian representerar Sverige i UEM i Frankrike. Bäst går det för Fabian som blir 9a i trick. Jakob tar sig till final i slalom.

I Ymers Cup står Felicia Gustavsson Lejonstål och Jimmie Westlund som vinnare.

2014

Båten sjösattes rekordtidigt redan 15 mars och efter det var åkningen igång regelbundet. Vi genomförde 3 tävlingar, Östköret i juni, en 3-grens RLH-tävling i juli och Ymers Cup i november. På vår tävling i juli satte Jakob nytt svenskt rekord i U17 med 0,5/10,75.

På U/JSM i Linköping vinner laget guld, Jakob vinner slalom och Fabian trick i U17 och Daniel vinner slalom i U21. I U21 kommer Vilgot 2a i hopp och kombination. 

Adam, Fabian och Jakob är med på U/JEM i Spanien. Där vinner Jakob guld i slalom och tar sig till final i samtliga grenar. Adam slutar 17 i slalom och Fabian 15 i trick.

2015

Båten sjösattes den 30 mars. Vi genomförde 3 tävlingar, Östköret i juni, en RLH-slalomcup i september och Ymers Cup i november. 

På U/JSM kommer laget på en andra plats, Jakob vinner slalom i U17, Daniel vinner slalom, trick och kombinerat i U21.

På Open SM kommer laget på en andra plats och Jakob vinner guld i kombination.

Jakob åker JVM i Peru i januari och kommer på en andra plats i slalom.
På U21 EM i Spanien kommer han på en andra plats i slalom.
Daniel representerar Sverige på U21 VM i Spanien och slutar på en 16 plats i slalom.

Jakob slår svenskt rekord i U17 i slalom i Spanien i oktober med 4/58/10,75

2016

Guld Open SM i lag

2017

Guld Open SM i Lag i Borås. TV-sänd final. Linnéa vinner slalom, Jakob kombinartion och Vilgot 3a i hopp.

Jakob 3a på U21 EM

2018 Guld Open SM i lag. Jakob vinner slalom och Vilgot 3a i hopp.
Uppdaterad: 15 JUN 2016 16:33 Skribent: Jan Bogne

Välkommen till Nyköpings Vattenskidklubb

Kontakta oss gärna på  This is a mailto link.

 

Länkar

www.vattenskidor.org

Östsvenska förbundet

Sponsorer

p&v loggo_ny

Postadress:
Nyköpings VSK - Vattenskidor och Wakeboard
Jan Bogne, Tussmötevägen 207 G
12264 Enskede

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info